Тестовете Drug Check  3000 и 5000, с които служителите на

...
Тестовете Drug Check  3000 и 5000, с които служителите на
Коментари Харесай

Разследване на Lupa.bg: Тестват полицаите за наркотици с дрегери без сертификат

Тестовете Drug Check  3000 и 5000, с които чиновниците на Министерство на вътрешните работи се ревизират за опиати, са без присъщия знак за европейско качество съдебна експертиза, който се изисква за всяка вносна стока, откри инспекция на  Lupa.bg. Нещо повече Drug Check 3000 се употребява без нужния документ след 2019 година

Такива проби се купуват от общините, като огромна част  ги подарява на районните дирекции на Министерство на вътрешните работи. Така да вземем за пример полицията в Пловдив е взела от кметството през 2020 година, 1035 теста, в случай че тяхната приложимост би трябвало да е прекратена.

В свое публично писмо шефът на „ Дрегер Сейфти България ” Евгени Панчев уведомява съда, че „ считано от 2019 година производителят Drager прекратява производството на полеви тест Drug Check 3000  във вид здравно произведение за инвитро диагностика. От 2019 година на българския пазар се доставят единствено Drug Check  3000, които не са класифицирани като медицински произведения за инвитро диагностика ”. С това писмо разполага TrafficNews.

Любопитно е, че някои Drug Check са мощно чувствителни към влияние на храна, медикаменти и енергийни питиета. Това значи, че в случай че си седнал зад кормилото след изобилен обяд да вземем за пример, може пробата да те изкара наркоман.

Може би на този факт се дължи повишеният % на дрогирани водачи по нашите пътища. Изследване на Обединена работа за европейска пътна полиция демонстрира, че у нас един на 400 тествани водачи са използвали неразрешено вещество, до момента в който в прилежаща Румъния съотношението е 1 на 10 хиляди, а в Полша – 1 на 30 хиляди.

Според статистиката за 2021 година 565 души у нас са починали при произшествия. От тях единствено 17 са намерили гибелта си поради приложимост на алкохол и/или опиати. 54 % от смъртните случаи се дължат на неизправности на пътя. Логичен е въпросът имат ли полза  акциите на КАТ за дрогирани и пияни водачи и дали АПИ, Министерство на регионалното развитие, общинските кметове и пътностроителните компании, за които се знае, че са присвоили милиарди левове, не би трябвало да поемат отговорност за многото отнети човешки животи. 

Зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците на работещите в Министерство на вътрешните работи Генади Тенев също сигнализира за проблеми с тестванията за опиати. „ Има много обезпокоителни неща, да не кажем и незаконосъобразни ”, сподели той. По думите на Тенев тестванията, с които се взимат проби, са същите, с които служителите на реда ревизират и водачите, а те постоянно давали погрешни резултати. Синдикалистът удостовери, че към този момент има чиновници на реда, които са дали позитивен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР